CPC engineeringCPC engineering

Φωτοβολταϊκά σε Σκάφη

Η CPCengineering αναλαμβάνει την σχεδίαση, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία, αυτόνομων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε σκάφη (γιοτ & ιστιοπλοϊκά) με χρήση φωτοβολταϊκών ή / και ανεμογεννήτριας. Με αυτόν τον τρόπο το σκάφος σας μπορεί να αποκτήσει μια επιπλέον εφεδρική πηγή ενέργειας, ανεξάρτητη από υγρά καύσιμα ή την υποδομή των μαρίνων ελλιμενισμού.

Σε συνεργασία με τους κορυφαίους παγκοσμίως κατασκευαστικούς οίκους εξοπλισμού αυτόνομων συστημάτων, αυστηρή τήρηση των διεθνών κανονισμών στα πρότυπα που αντιστοιχούν και χρήση εξειδικευμένων υπολογιστικών εργαλείων, η CPCengineering δύναται να σχεδιάσει και να προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση αυτόνομων συστημάτων, διαφορετική για κάθε εφαρμογή, ώστε να καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις των πελατών της.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε γιοτ / ιστιοπλοϊκά είναι τα ακόλουθα:

Η τεχνολογία για την ηλιακή ενέργεια για σκάφη αναψυχής και ιστιοπλοϊκά έχει ωριμάσει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Με τη συνεχή αύξηση των ηλεκτρικών συστημάτων των σκαφών, τα φωτοβολταϊκά & αιολική συστήματα παραγωγής ενέργειας, επιτρέπουν τη χρήση των αυτόματων πιλότων, των επικοινωνιών, ψυγεία, αντλίες και το φωτισμό, χωρίς να χρειάζεται να λειτουργεί ο κινητήρας ή η γεννήτρια.

Η χρήση Φ/Β συστημάτων μειώνουν προφανώς το κόστος των καυσίμων και το αντίστοιχο κόστος ταξιδιού. Επίσης υπάρχει μικρότερη εξάρτηση από τις μαρίνες και παρατείνει τη διάρκεια του ταξιδιού και των διαδοχικών επισκέψεων σε αυτές, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στα σκάφη που επιθυμούν να σταματήσουν σε απομακρυσμένες ακτές ή σε μη εξυπηρετούμενη αποβάθρες, να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες του σκάφους σε ηλεκτρική ενέργεια.

Για τους ιδιοκτήτες πολυτελών γιοτ, η στροφή προς την ηλιακή ενέργεια δεν είναι μόνο για την εξοικονόμηση χρημάτων για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Βοηθά και στην μη χρήση μια θορυβώδης γεννήτριας ή του κινητήρα, που απειλεί την ηρεμία του σε μια όμορφη κρουαζιέρα για την κάλυψη των βασικών του αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια. Για την κατηγορία αυτή των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής είναι πολύ σημαντικό μπορούν να απολαύσουν την κρουαζιέρα τους σε απόλυτη ηρεμία, χωρίς γεννήτρια σε λειτουργία, χωρίς θόρυβο, χωρίς αναθυμιάσεις ντίζελ ή δυσάρεστες οσμές.

Ένας άλλος λόγος που καθιστά την ηλιακή ενέργεια πολύτιμη για την κάλυψη των ηλεκτρικών καταναλώσεων σε γιοτ είναι ότι προστατεύει τις μπαταρίες και αυξάνει την διάρκεια ζωής τους, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση κόστους λόγω της λιγότερο συχνής αντικατάσταση τους, παρέχοντας μεγαλύτερη αυτονομία.

Η ενέργεια από Φ/Β για τα σκάφη αναψυχής / ιστιοπλοϊκά είναι φιλική προς το περιβάλλον ενώ ακόμη μπορεί επίσης να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη, όταν το σκάφος ταξιδεύει στην ανοικτή θάλασσα και δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα με τον κινητήρα – γεννήτρια. Οι μπαταρίες θα μπορούν να φορτίζουν από το Φ/Β σύστημα και έτσι να θέσει σε λειτουργία ο χρήστης τα ηλεκτρονικά του σκάφους, κάτι το οποίο μπορεί να προβεί σωτήριο για την αποφυγή χειρότερων καταστάσεων υπό αυτές τις συνθήκες.

Κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά και τα οφέλη είναι τα εξής:

  • Στα Φ/Β συστήματα δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη. Σε αντίθεση ανεμογεννήτριες, υπάρχει πολύ λίγη συντήρηση που απαιτείται. Μόνο ένας περιοδικός καθαρισμός είναι απαραίτητη.
  • Το σύστημα είναι επεκτάσιμο. Διαθέσιμες μονάδες είναι 50 W, 75 W και άνω. Οι ιδιοκτήτες σκαφών μπορούν να ξεκινήσουν με ένα μικρό σύστημα και να επεκταθεί αργότερα.
  • Δεν χρειάζεται να μεταφέρουν επιπλέον καύσιμα για τον κινητήρα ή μια φορητή γεννήτρια.
  • Εκτός από τα σύννεφα, δεν υπάρχουν γενικά άλλα εμπόδια στο νερό που να σκιάζουν τα πάνελ.
  • Τα Φ/Β panel θα επαναφορτίζουν τις μπαταρίες συνεχώς, ακόμη και όταν το πλοίο είναι αγκυροβολημένο και μη επανδρωμένο. Ένας ελεγκτής φόρτισης θα αποσυνδεθεί αυτόματα την παροχή όταν οι μπαταρίες είναι σε πλήρη φόρτιση.